Reklám

E havi bejegyzések
január 2023
H K S C P S V
« jún    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Stellium Asztropszichológia

Az önismeret fejlődéséhez az asztrológia differenciált, finom részletekre is rátapintó rendszere hasznos segítség lehet. Eszközeivel a tudat és a nyilvános én közös produkciója mögé tekintve megragadhatóvá válhat a igazi személyiségstruktúra. Megnevezhetőek lesznek az egyes személyiségrészek, és viszonyulásuk egymáshoz. Ez egyben jó megközelítésekre ad esélyt az egyén személyes pszichodinamikáját illetően is.

www.stelliumpress.hu

C. G. Jung modellje az individuációs fejlődésről jól használható elméleti és gyakorlati kereteket nyújt az árnyaltabb értelmezésekhez. A két önismereti modell (asztrológia és a pszichológia) együttes használata csökkenti a fehér foltok számát a psziché térképén.

Az asztropszichológiai analízis (az életvezetési konzultáció) lehetősége a dezintegráció (elemekre bontás) során a kliensben felszabaduló pszichés energiában van. S ezt az energiát lehet optimális esetben a kliens aktív bevonásával egy újabb struktúra felépítésébe bevetni. Persze ehhez valóban szükség van a kliens tudatos erőbefektetésére.

„Az emberi psziché rettentően kétértelmű szerzet. Minden egyes esetben föl kell tennünk magunknak a kérdést, hogy az most valami beállítódás, vagy úgynevezett habitus, avagy talán csak az ellentétének a kompenzációja.”

(Carl Gustav Jung)

Az asztropszichológiai gyakorlat a konzultáció során egyenrangú viszonyt tart követendőnek. Ennek érdekében az asztrológusnak ki kell lépnie a tekintélyelvűség bástyája mögül és fel kell adnia a „tévedhetetlen bölcs” álságos szerepét. Az önismereti beszélgetések során szükséges a kliens aktív közreműködése, hiszen a horoszkópábra (pszicho-struktúra) csak személyre szabott újrafogalmazásokkal válik használható modellé.

Az asztropszichológia nem ítélkezik, nem kérdőjelezi meg a kliens világnézetét. Ellenben célja, hogy a klienst személyes fejlődési utján megerősítse, és személyiségstruktúrájának tudatosításával autonómiáját növelje.

A direkt tanácsadás helyett a döntéshelyzet átláthatóvá tétele az asztropszichológiai konzultáció célja. Az önismereti beszélgetésekben hangsúlyosan figyelembe veszi az életkori sajátosságokat, illetve az aktuális életszakasz személyiségfejlődési feladatait. Előrejelzés helyett egyedi fejlődési út állomásaira figyel, hogy azok transzformációs lehetőségeire felkészítsen.

„A tudattalannak olyan lehetőségei vannak, amelyek a tudatnak nem állnak rendelkezésére soha; hiszen övé a teljes küszöb alatti (szublimális) pszichikai tartalom, minden, amit elfelejtettünk, és amin átsiklottunk, rendelkezésre áll archetipikus rendszerébe ágyazva a számtalan elmúlt évezred bölcsessége és tapasztalata.” (Carl Gustav Jung)

Kapcsolódó bejegyzések

  • Nincsenek hasonló címkéjű bejegyzések

Szólj hozzá!

A blgoba csak regisztrált tagok írhatnak hozzászólást. Be kell jelentkezned hozzászólás írásához.