Reklám

E havi bejegyzések
július 2020
H K S C P S V
« jún    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031  

Halas Blog – Kiskunhalas közéleti blog portálja

„Új politikatudomány szükséges egy új világ számára.” Több mint száz éve írta ezt Tocqueville. Talán ma még aktuálisabb a nagy gondolkodó megállapítása. Megváltozott a világ. Helyesen: folyamatosan változik a világ. Éppen ezért szeretnénk egy közvetlen kapcsolatot kialakítani és fenntartani. Célunk, hogy a változásoknak ne csak elszenvedői, lassú követői legyünk. Inkább, irányítói és nyertesei!

Ezekkel a szavakkal ajánlja a Halasi Demokraták Közössége a Halas Blog néven indult új, Kiskunhalasi közéleti blog portálját.

Az ajánló a következőképpen folytatódik:

Hogyan irányíthatnánk a véget nem érő változást? Egyetlen út van, ha nyomon követjük, megismerjük és megvitatjuk a környezetünk eseményeit. Természetesen minél többen alkotunk véleményt, annál több különvélemény jelenhet meg. Ez így természetes. Kérdés, hogy tudjuk-e kezelni az eltérő nézőpontokat. A válasz határozott igen. Mert a különbségeknél sokkal fontosabb az egység, mely szilárd értékrend alapján kovácsolódott össze. A magántulajdon, a szólásszabadság, a demokrácia és az alkotmány igazi értékek. Demokrataként megkérdőjelezhetetlen eszmék ezek, legalábbis a közelmúltig szilárdan hittünk ezen értékek sérthetetlenségében. Hittük, hogy nem történhet meg a magánynyugdíjak államosítása. Hittük, soha többé nem kell cenzúrától tartani. És hittünk a Magyar Köztársaság Alkotmányában. Csalódottak vagyunk, de nem hitehagyottak.

Hiszünk egy új politikai stílusban, bízunk benne, hogy az emberek többé nem kérnek a populizmus olcsó hazugságaiból. El kell ismernünk: az elmúlt években túl alacsonyra került a léc. A kevésbé rossz választása helyett követelni kell a lehető legjobbat. Megköveteljük önmagunktól a legjobbat, és minden politikuson ezt kérjük számon. Ez lehet az alapja egy új politikatudománynak és ez a feltétele a pozitív változásnak. Magasztos célok ezek, melyeket csak aktív közösségi munkával, hatékony fellépéssel érhetünk el.

Mielőtt munkához látnánk, szót kell ejtenünk a baloldali demokratákról, önmagunkról, pontosabban az önbecsülésünkről. Nem járhatunk többé lehajtott fejjel, nem viselhetjük többé bélyegként, amit a konzervatív, rasszista jobboldal ránk sütött. A baloldali és liberális eszmék nem szégyellni való, nemzetellenes dogmák. A hazafiasság nem a kiválasztottak előjoga. A hazafiasság mindannyiunk közös ügye, és aki megkérdőjelezi becsületünket, nemzeti elkötelezettségünket az a megosztó arcátlan politika híve.

Nem könnyű feladatra vállalkozunk most. Nagy dolgokat gondolunk, nagy dolgokat kell véghezvinnünk! Ha ettől nehezebb dolgunk lesz, akkor kétszer olyan elszántan fogunk dolgozni.

A Halas Blogon további, Kiskunhalas, valamint a szűkebb és tágabb régió közéletével, valamint a város életét meghatározó országos közélettel kapcsolatos blogok, publicisztikák és írások olvashatók.

Kapcsolódó bejegyzések

A hozzászólások letiltva.

Keresés
Fontos!

Tisztelt Látogató!


A feltételek elolvasása nélkül kérjük, ne regisztráljon a blogba, és ne küldjön be bejegyzést, mert ha nem tesz eleget a feltételeknek, értesítés nélkül törölhetjük a bejegyzést.

Kiemelt partnerek
 • Napelem amelyik éjszaka is termel áramot 2020. június 22. hétfő
  A Kaliforniai Egyetemen olyan napelemet terveztek, amely képes éjszaka 50 W áramot produkálni négyzetméterenként! Egy napelem nem csupán a napfény hatására képes elektromosságot előállítani, hanem bármilyen megfelelő fényspektrummal rendelkező fényforrás esetén. Az újfajta rendszer azon a fizikai törvényszerűségen alapszik, hogy egy test hőt ad le, amennyibe […]
 • Áramot termelő ablakot készítettek 2020. június 5. péntek
  Ausztrál kutatóknak köszönhető, hogy ma már áramtermelő ablakok is léteznek. A perovszkit-alapú napelemek olyan formában képesek az elektromos áram előállítására, hogy közben fényáteresztőek maradnak. A szokványos tetőkre való napelemhez képest a napelemes ablak két négyzetméternyi területen ugyanannyi energiát képes termelni. Az elmúlt időszakban többször p […]
 • Kecskemét 5kW 2020. május 22. péntek
  Újabb 0% MFB hitelforrásból megvalósított napelem rendszert adtunk át Kecskeméten. A rendszertől évente kb. 5,8 MWh energiát várunk, annak ellenére, hogy a tájolása messze nem tökéletes. 5 napelem fért csak a déli oldalra, a maradék 11 pedig keletre. A felépítése Solaredge SE 5000H inverter (12 év garanciával), valamint 16 db. Canadian Solar 300 W-os napelem […]
 • Kétoldalas napelem 2020. május 11. hétfő
  A kétoldalas napelem technológia nem számít igazán újdonságnak, viszont az utóbbi időben igen sokrétű lett a felhasználásuk. A Total francia energiaipari óriás összefogott a Next2Sunnal – egy német startupp céggel-, hogy modernizálja és növelje ezen elemek hatékonyabb kihasználását a mezőgazdasági területeken. Az új innovatív megoldással a francia piacot sze […]
 • Tanyavillamosítási pályázat 2020. április 21. kedd
  Tanyák napelemes fejlesztése 95% támogatással Már három éve fut egy olyan napelemes pályázat, aminek a támogatási hányada 95%. Ez a támogatás utófinanszírozásos, vissza nem térítendő támogatás. A napelemes pályázat célja tanyák villamos energia ellátásának fejlesztése Európai Uniós források igénybevételével. Vállalatunk is több ilyen pályázati anyagot készít […]