Reklám

E havi bejegyzések
január 2023
H K S C P S V
« jún    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031  

Halas Blog – Kiskunhalas közéleti blog portálja

„Új politikatudomány szükséges egy új világ számára.” Több mint száz éve írta ezt Tocqueville. Talán ma még aktuálisabb a nagy gondolkodó megállapítása. Megváltozott a világ. Helyesen: folyamatosan változik a világ. Éppen ezért szeretnénk egy közvetlen kapcsolatot kialakítani és fenntartani. Célunk, hogy a változásoknak ne csak elszenvedői, lassú követői legyünk. Inkább, irányítói és nyertesei!

Ezekkel a szavakkal ajánlja a Halasi Demokraták Közössége a Halas Blog néven indult új, Kiskunhalasi közéleti blog portálját.

Az ajánló a következőképpen folytatódik:

Hogyan irányíthatnánk a véget nem érő változást? Egyetlen út van, ha nyomon követjük, megismerjük és megvitatjuk a környezetünk eseményeit. Természetesen minél többen alkotunk véleményt, annál több különvélemény jelenhet meg. Ez így természetes. Kérdés, hogy tudjuk-e kezelni az eltérő nézőpontokat. A válasz határozott igen. Mert a különbségeknél sokkal fontosabb az egység, mely szilárd értékrend alapján kovácsolódott össze. A magántulajdon, a szólásszabadság, a demokrácia és az alkotmány igazi értékek. Demokrataként megkérdőjelezhetetlen eszmék ezek, legalábbis a közelmúltig szilárdan hittünk ezen értékek sérthetetlenségében. Hittük, hogy nem történhet meg a magánynyugdíjak államosítása. Hittük, soha többé nem kell cenzúrától tartani. És hittünk a Magyar Köztársaság Alkotmányában. Csalódottak vagyunk, de nem hitehagyottak.

Hiszünk egy új politikai stílusban, bízunk benne, hogy az emberek többé nem kérnek a populizmus olcsó hazugságaiból. El kell ismernünk: az elmúlt években túl alacsonyra került a léc. A kevésbé rossz választása helyett követelni kell a lehető legjobbat. Megköveteljük önmagunktól a legjobbat, és minden politikuson ezt kérjük számon. Ez lehet az alapja egy új politikatudománynak és ez a feltétele a pozitív változásnak. Magasztos célok ezek, melyeket csak aktív közösségi munkával, hatékony fellépéssel érhetünk el.

Mielőtt munkához látnánk, szót kell ejtenünk a baloldali demokratákról, önmagunkról, pontosabban az önbecsülésünkről. Nem járhatunk többé lehajtott fejjel, nem viselhetjük többé bélyegként, amit a konzervatív, rasszista jobboldal ránk sütött. A baloldali és liberális eszmék nem szégyellni való, nemzetellenes dogmák. A hazafiasság nem a kiválasztottak előjoga. A hazafiasság mindannyiunk közös ügye, és aki megkérdőjelezi becsületünket, nemzeti elkötelezettségünket az a megosztó arcátlan politika híve.

Nem könnyű feladatra vállalkozunk most. Nagy dolgokat gondolunk, nagy dolgokat kell véghezvinnünk! Ha ettől nehezebb dolgunk lesz, akkor kétszer olyan elszántan fogunk dolgozni.

A Halas Blogon további, Kiskunhalas, valamint a szűkebb és tágabb régió közéletével, valamint a város életét meghatározó országos közélettel kapcsolatos blogok, publicisztikák és írások olvashatók.

Kapcsolódó bejegyzések

A hozzászólások letiltva.